SVÍTÍCÍ OBOJKY PRO PSY

Svítící obojky pro psy se hodí nejen ve tmě, ale i při snížené viditelnosti během mlhy, při podzimních plískanicích, dlouhých letních večerech, ale i jako ozdoba psa. Jedná se o nezbytný bezpečnostní prvek. Díky svíticím obojkům se nemusíte vracet z vycházky, sotva se začne stmívat. Víte že díky LED obojku bude pejsek vidět až na pět set metrů. Řidiči dopravních prostředků od automobilů až po kola zviditelnění psa určitě ocení. Pojďme si povědět jaké mají výhody a nevýhody a jak změřit psa pro výběr obojku.

Existují dva druhy obojků, díky kterým je pes viditelný na větší vzdálenost. Jednou z nejpopulárnějších variant jsou svítící obojky pro psy. Svítící LED obojek zajišťuje vysokou míru bezpečnosti, a to i tehdy, když nastane úplná tma. K dispozici mátě několik barevných možností, které lze přepínat na obojku. Změna barvy je vhodné zejména v případě, že společně s vámi venčí i další pejskaři. Změnou barvy snadno odlišíte svého psa a budete mít přehled který z psů je ten váš. Pravda je ale taková, že LED varianta má i určité nevýhody. Těmi jsou jistě dobíjecí baterie, které je třeba hlídat a vyšší cena, mohou některé chovatele odradit. Ale i to už má v dnešní době řešení. Variantou je zakoupit svítící obojek, který se nabíjí pomocí USB kabelu.

Druhou variantou jsou reflexní obojky. Reflexní obojky pro psy jsou základ, který nezklame – ale na druhou stranu nejsou stoprocentní ochranou, protože „jen“ odráží světlo, které na něj dopadá a nesvítí sami. Za tmy vám tak neukáží, kde se přesně pes nachází, ale v případě střetu se světly aut dokáže řidiče včas upozornit na svoji přítomnost. Výhodou reflexních obojků je nízká pořizovací cena a prakticky nulová péče

 

Jak správně vybrat obojek

Důležitá je příprava, tedy znát správnou velikost. Velikost obvodu krku psa změříte za pomoci krejčovského metru. Připočítejte navíc alespoň dva centimetry a výslednou hodnotu porovnejte s velikosti daného výrobce obojků. Obojek totiž především nesmí nijak škrtit a omezovat dýchání! Pozor, u mnoha reflexních i svíticích obojků chybí poutko na vodítko. Pokud nechcete psovi měnit obojek, ale chcete ho zvýraznit při snížené viditelnosti, můžete využít světýlka na obojek, která také plní tuto funkci.